Friday 25 July 2014

RENTING AN APARTMENT IN LONDON

Nå som vi har leiligheten klar, føles det veldig deilig, og jeg er utrolig klar til å flytte! Flesteparten som flytter ned til London i år har vel allerede fikset seg et sted å bo, men hvis det er noen som ikke har det enda, tenkte jeg at jeg skulle dele mine tips til hvordan finne London-leiligheten of your dreams (ca). Dette kan selvfølgelig og være en hjelpende guide til kommende studenter/andre som skal flytte ut, i London eller hvor som helst. Når vi har flyttet inn skal jeg skrive litt om hvordan det er å bo der osv. og, men her deler jeg litt erfaringer og tips jeg har lært disse månedene om prosessen fram til å finne leiligheten.

1. Budsjett. Det viktigste å bestemme før du starter å se etter leiligheter, i mine øyne, er budsjett. Mange tror at det er ekstremt dyrt å leie i London, og det kan det selvfølgelig være, men det finnes en god del muligheter for oss studenter på et litt stramt budsjett. Pengene du får fra lånekassen skal dekke mye, så det er viktig å ha en plan på hvordan disse pengene skal brukes. Derfor er det viktig å ha et klart budsjett på en av hovedutgiftene, nemlig leilighet/bosted. Hvis du skal bo på skolen i halls koster dette ca. rundt 4000 kr (selvfølgelig noe billigere og noe dyrere, men det er et greit ca. tall) i måneden. Dette er da for et mini-rom, kanskje et eget bad, og stue/kjøkken delt med flere andre studenter. Du må i hvert fall forvente å betale såpass mye! Selvfølgelig avhenger prisen av mange faktorer; leilighet/ studio-apartment?, hvor mange skal bo i lag?, hvor mange soverom skal dere ha?, hvor vil dere ha leiligheten? osv. Vi satte tidlig et budsjett på 12000 kr i måneden (6000 på hver) for en leilighet med 1-2 soverom, og så på mange forskjellige i prisklassen 10-12 tusen kroner. Heldigvis endte vi opp med å betale en del mindre enn 12 000!

2. Beliggenhet. Når vi startet å se på leiligheter i London, søkte vi "London" i søkefeltet på hvor leiligheten skulle ligge. Det går ikke ann. Vi fikk opp leiligheter helt nord i London, helt øst i London, og alle andre ytterpunkter. Mange av de fine leilighetene vi fant var selvfølgelig utrolig langt borte fra skolene våre, siden vi ikke hadde noen plan på "hvor i London" vi skulle bo. Hvis dere er to/flere personer som flytter sammen, som skal gå på samme skole, anbefaler jeg virkelig å finne en plass nært skolen. Hvis dere er sånn som oss, to forskjellige steder, anbefaler jeg å se etter et greit nabolag, med gode tog-/tubeforbindelser, det er det viktigste!

3. Krav/ ønsker. Når dere begynner å søke og se på leiligheter, er det viktig å ha en idé om hva dere leter etter. Skal dere ha en møblert eller umøblert leilighet? Hvor mange soverom trenger dere? Er det noe spesielt dere trenger/ønsker? Dere må finne ut alle kravene og ønskene deres. Krav kan være ting som møblert/ med vaskemaskin/ 2 soverom osv. Dette er noe dere trenger, og dermed "ikke kan klare dere uten". Ønsker kan være andre, mindre viktige, ting, som hadde vært utrolig gøy/praktisk, men som ikke er et krav hvis dere finner en leilighet uten. Jeg ønsket meg for eksempel badekar og oppvaskmaskin, men jeg hadde klart meg uten hvis vi hadde funnet en bra leilighet uten det! (...selv om jeg fikk ca. alt som jeg både krevde og ønsket, tihi).

4. Ring! Når vi begynte å se på leiligheter i slutten av vår/ starten på sommeren, sendte vi ut en god del mail til leiligheter vi var interesserte i. Utålmodige og over-engasjerte meg ventet selvfølgelig på svar fra de dagen etterpå, men det kom ikke. Flesteparten av de fikk vi aldri noe svar fra. Dette er fordi mange byråeer ikke svarer på slike mail/ sjekker mailen så ofte.  Det kan og være at når de endelig svarer, etter flere uker, svarer de ikke skikkelig på det du lurer på, og så tar det noen uker før neste mail igjen. Hvis du ringer de må de svare deg med en gang (hvis de tar telefonen da), og da kan du spørre om alt du lurer på og vise din interesse. Ofte skriver de og ned navn/telefonnummer/e-mailen din og da, hvis de ikke har noe tilgjengelig for deg atm. Noen byråer er selvfølgelig flinke med å svare på mail, men jeg anbefaler å ringe i starten i hvert fall, slik at dere ikke sitter å venter lenge på ingenting.

5. Too good to be true? Det er mulig å fine en bra leilighet innenfor et greit budsjett, men det umulige er som oftest ikke mulig! Hvis dere ser på en annonse på nett eller lignende, og det virker for godt til å være sant, er det mest sannsynlig det. Vær kritiske når dere ser på annonser, og tenk om dette er troverdig. Vi har selv opplevd å bli "lurt"/ trodde at noe var noe helt annet en det var. Det er utrolig kjipt når du tenker "men det må jo bare være sant", og så viser det seg, selvfølgelig, at det ikke er det... Derfor er det viktig å være kritiske, kontakte byråene om dere lurer på noe/er usikre, spørr etter flere bilder/ mer informasjon, og sist og ALLER VIKTIGST; GÅ PÅ VISNING! Det er så utrolig viktig å gå på visnin og å få en skikkelig avtale og et møte med de dere leier av, for det er så mange som blir lurt!! Please, ikke bli en av de.

Meg, superexcited, utenfor leilighetsbygget vårt!

Når jeg sitter å skriver om dette nå, føler jeg at hodet mitt er fylt av råd og tips og generel informasjon om det å leie leilighet, så jeg kan heller skrive noen flere tips og råd en annen gang? Jeg føler det blir sånn halv-rotete innlegg, siden hjernen min hopper mellom 1000 forskjellige tanker om det å leie leilighet, men det får nå bare bli. Dette er i hvert fall noen av de viktigste tipsene mine, om startfasen av søke/leie-prosessen. For å finne leilighetene som jeg snakker om, anbefaler jeg å bruke nettsidene rightmove og zoopla. Vi har brukt begge to, og er veldig fornøyde! De er lette å bruke, du kan være veldig presis på hva du vil ha, og de har begge sin egen app, som er veldig gøy å ha på mobilen!

Hvis det er noe som helst noen lurer på, må dere selvfølgelig bare skrike ut ! (/kommentere)

FOLLOW ME ON BLOGLOVIN
(Husk å følge meg, for alle mine blogginnlegg rett innpå din bloglovin!)

1 comment: